13 Şubat 2008 Çarşamba

Hamilelikte Gebelikte Cinsellik

Toplumumuzda cinsellik çok açik ulu orta konusulan bir konu değildir. Cinsellik üzerine konusma ve tartisma günümüzde hala tabular arasindadir. Bir kisim kadin bu konuyu doktoruna açmaktan kaçinirken, bazen de doktorlar bu konuyu hastasi ile açikça konusmaktan kaçinir. Bu iletisim kopuklugundan çiftler gebelikte seksten uzak durmalari gerektiği mesajini çikarirlar yada halk arasindaki inançlara göre davranirlar.

Halk arasinda ilk üç aydaki cinsel ilişkinin düsük ile sonuçlanacagi inanci yaygindir. En fazla gebelik kaybinin ilk üç ayda oldugu bir gerçektir ama bunun nedeni, cinsel ilişki değil, genetik bozukluklara bagli anomalili-normal olmayan gebeliklerin doga tarafindan istenmemesi sonucu kendiliginden düsük olmaktadir.Gebeler cinsel istek artisina ragmen cinsel ilişkinin rahim agzinin açilmasini kolaylastiracagi ve erken doguma neden olacagi,damarlarin açilip kanayacagi, erkek cinsel organinin bebegin basina zarar verecegi gibi asilsiz, rahatsiz edici düsünce ve inanislara kapilip cinsellikten uzak dururlar. Her ne kadar orgazmbosalma oksitosin rahim kasini kasici madde salgilanmasina neden olup rahim kasilmalarina yol açsa da bunlar dogumu baslatmaz, erken doguma neden olmaz. Cinsel ilişki bebege fetusa zarar vermez, erkek cinsel organinin bebekle fiziksel olarak temasi yoktur. Anne karnindaki bebek rahim kaslari, içinde bulundugu gebelik kesesi ve kese içindeki sivi ile darbelere karsi koruma altindadir. Rahim agzi kanalindakiservikal kanal salgilarin koyulasmasi ile olusan tikaç bakterilerin ve semeninsperm rahim içine girmesini engelleyen bir bariyer olusturur. cinselliğe engel olusturacak tibbi problemler olmadikça gebelik süresince hatta son güne kadar cinsel ilişki yasak değildir. Gebeler cinsel ilişkinin zararli olabilecegi kosullari kendi kendine degerlendirebilecek bilgi donanimindan yoksun olduklari için bu konuda kadinlar en saglikli bilgileri kadin dogum uzmanlarindan alabilirler.

Asagida belirtilen sartlar haricinde gebelere cinsel ilişki yasak değildir.

Gebelik kesesinin erken açildigi, sulari erken geldigi durumlar

Vajinal kanama

Geçirilmis gebeliklerde erken dogum tehdidi öyküsü ve simdiki gebelikte erken dogum tehdidi

Partnerin cinsel yolla bulasan hastalik tasiyicisi olmasi

Plasenta previa çocugun esinin önde olmasi ve rahim agzi kanalini kapattigi durumlar

Çogul gebelikte gebeligin son aylarinda

Kadin dogum uzmaninizca cinselliğe yasak getirilen diğer durumlar

Gebelik süresince kadinda fiziksel, fizyolojik degisiklikler olur. Gebe bir kadinda üretilen progesteron hormonu gebe olmayan bir kadina oranla on kez daha fazladir. Gebe bir kadinda bir günde üretilen östrojen miktari gebe olmayan bir kadinin yumurtaliklarinin üç yilda ürettigi miktara esittir. Gebelik süresince üretilen toplam östrojen miktari gebe olmayan bir kadinda ancak 150 yilda üretilebilmektedir. Bu hormonlar gebeligin basinda yumurtaliklar tarafindan salgilanirlar daha ileri haftalarda bu üretimi plasentaes üstlenir. Gebenin kaninda dolasan yüksek seviyedeki progesteron ve östrojen hormonlari yumusak düzgün bir tene, parlak saçlara ve gebenin kendini iyi hissetmesine neden oldugu gibi memelerdeki ve cinsel organlardaki degisikliklerle gebeler cinsel ilişkiye daha hassas ve duyarli hale gelir. Gebelikte seksin daha heyecan verici, daha doyurucu oldugu, hatta ayni seansta birden fazla orgazm gebeler tarafindan bildirilmektedir.

Hatta gebelerin çogu gebelikten önceki dönemde almadiklari kadar cinsel ilişkiden keyif alma egilimindedirler. Bu gebeden gebe ye degisebildigi gibi, gebelik süresince ayni gebede de degiskenlikler gösterebilir.

Ilk üç aylarda genelde halsizlik, uykuya meyil, bulanti kusma gibi gebeligin erken belirtilerinin etkisi ile tipik olarak gebelerde cinselliğe ilgi azalma olur. Ikinci üç ayda cinselliğe ilgi artarken, son üç ayda cinsel haz kalitesinin artmasina ragmen ileri derecede büyümüs bir karinla hareket kisitliligi ve daha evvel bahsettigimiz korku ve endiseler ile gebelerin olaya tam konsantre olamamalari cinsel ilgide azalmaya neden olur.

Saglikli bir gebelikte doguma kadar olan sürede cinsel ilskiyi engelliyecek her hangi bir neden yoktur. Normal bir gebelikte orgazm ile birlikte görülen rahim kasilmalarinin hiçbir zarari ve tehlikesi yoktur. Aksine bu kasilmalar normal dogum için rahim kasinin hazirlanmasina yardim eder ve dogum için pelvis kaslarinin yeteri derecede güçlü ve dayanikli olmasini da saglar.

Iyi bir cinsel birliktelik çiftlerin bir birlerine daha yakinlasmasini saglayip;gebenin duygusal, alingan, kirilgan mizaci nedeni ile olasi problemlerin çözümünde çiftlerin daha toleransli olmasini sagliyacagi gibi, anne ve babaligin ilk günlerdeki problemlerin çözümünüde kolaylastiracaktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder